You are here: Home Roleplaying Sarangki-kampanjen Myter i flodområdet
Myter i flodområdet

Myter i flodområdet

Skapelseberättelse, myten om den första kejsaren, berättelsen om hur årstiderna uppkom.

Skapelseberättelse

Tzhianu var ensam i Skymningslandet.

Hon födde två barn, tvillingar. Hon kallade dem för Enieza och Khoniza. Enieza sprudlade av liv och kraft, medan Khoniza var tillbakadragen och hemlighetsfull.

Hennes barn växte upp i Skymningslandet och för att de skulle ha något att göra, skapade hon en lemur, Aniiaz, åt dem att leka med. Mest var det Enieza som lekte med lemuren, men lemuren och Khoniza hade ibland långa samtal medan de var ute och gick i Skymningslandet.

Barnen hade varandra, men Tzhianu förblev ensam. Bara när hon behövde försvara Skymningslandet från urtidens fasor, behövde hon lämna deras hem.

En dag när Tzhianu var borta, bestämde sig Khoniza för att skapa en egen lemur. Hon tog Skymningslandets mylla och formade en gracil varelse, med all den visdom och förslagenhet hon kunde ge den. Hon kallade den för Tianiin. De vandrade runt Skymningslandet och samtalade om många ting. När Khoniza kom tillbaka hem, blev Enieza genast avundsjuk på Tianiin. Enieza ville också leka med Tianiin, men Khoniza höll undan sitt syskon och gömde Tianiin i en kruka. Enieza blev vred och började gräla på Khoniza. Khoniza stötte undan Enieza och sade att han kunde gå och skapa en egen lekkamrat om hen nu så gärna ville ha en. Enieza, förblindad av sin vrede, slog Khoniza till marken så att hon blev liggande livlös. Enieza blev alldeles förskräckt och sprang för att hämta sin Tzhianu.

(Enieza upplevde många äventyr när hen letade efter sin mor, men det brukar oftast inte berättas som en del av skapelsemyten.)

När Tzhianu fick höra om Khoniza, for hon hem snabbare än en storm.

De båda barnen ville glädja och hedra sin moder som skyddade och älskade dem. Så när Tzhianu drog i strid med Neneieku, bestämde de sig för att göra något som kunde glädja sin moder. Enieza samlade Skymningslandets jord och formade växter och djur. Khoniza gjöt själar av sin andedräkt åt Eniezas skapelse, så att de skulle kunna hylla Tzhianu.

Tzhianu sörjde ?? djupt. Hon grät så mycket, att floder bildades. Hon skrek så att vädret rördes till storm, for ut så att landet reste sig till berg. Där hon slog omkring sig bildades djupa hålor som hennes tårar fyllde.

Enieza blev förskräckt över sin moders sorg och förstod att hen gjort fel.

FAQ

Varför skapade inte Tzhianu själv levande varelser?

Så hur kunde hon skapa Aniiaz?

Årstidernas uppkomst

Tzhianus

Document Actions