You are here: Home Roleplaying Sarangki-kampanjen Växter och djur i Sarangki
Växter och djur i Sarangki

Växter och djur i Sarangki

Några speciella växter och djur som förekommer i kampanjen.

Djur

Skogslefanter strövar fritt i en del områden i Sarangki och föds också upp av människor som arbetsdjur för skogsbruk och transport. De är ungefär två meter till manken och bruna eller brungrå i sin tjocka hud.

Papegojor finns i många storlekar och färger. De anses stå Enieza nära och man bör ge akt på om de gör något underligt, eller om de säger något. Fåglarna finns i många färger och om de strider eller sjunger (kraxar) i kapp, kan det vara ett budskap.

Växter

Dzhoko Vattenlevande växt. Plantan skjuter upp långa revlar, med små runda blad, som flyter på vattnet. Växten blommar med små, blåa blommor. Roten har knytnävsstora knölar, som smakar sött och anses vara en delikatess.

Iitan är ett litet träd, med små, flikiga blad och gröna, rynkade frukter. Trädet återfinns ofta i klippskrevor och sluttningar som är för branta för större träd. Här blir det ofta krokigt och knotigt. Frukterna innehåller nötter som människor uppskattar. Bland annat används de som krydda och för att gjöra likör. Flera byar odlar iitan, som då växer upp till parasollträd. Detta beror på att trädens andar trivs med bli ompysslade.

Ilvanta är ett av regionens mäktigaste träd. I bra läge kan träd växa upp till 50-60 meter och står i flera hundra år. Bladen är stora som en famn och klart röda på undersidan. Barken är slät, grå hos unga träd, men blir allt rödare med tiden. Mer än något annat är det ilvantans trä som gör den speciell för människor. Träet är fantastiskt hårt, med en inneboende seghet som gör det mycket lämpligt att bygga med. En enkel bågbro kan utan vidare ersätta en stenbro. Ilvanta är också resistent mot vatten och kan stå i vatten i flera mansåldrar utan att ruttna. En riktig timmerhuggare kan den svåra konsten att med kilar och tålamod klyva ilvanta till plankor.

Document Actions