You are here: Home Justitiedepartementet desinformerar gymnasieungdom
Justitiedepartementet desinformerar gymnasieungdom
Document Actions

Justitiedepartementet desinformerar gymnasieungdom

Filed Under:

Justitiedepartementet har beslutat sig för att ungdomen ägnar sig för mycket åt kreativ verksamhet. Departementet har därför producerat en folder som:

  • framhäver att upphovsrätt handlar om den promille av befolkningen som framställer upphovsrättsskyddat material professionellt,
  • ogrundat påstår att fildelning leder till ekonomisk förlust för sagda promille,
  • påstår (för att ta ett exempel på måfå) utan underbyggnad i sak att låtskrivare förlorar på fildelning,
  • ska tryckas i 20000 exemplar.

Nu kan man tycka att detta är förskräckande, men frukta icke. Justitiedepartementet har nämligen bestämt sig för att skicka dessa foldrar till landets gymnasieungdomar. Den naive kanske tycker att informationsflödet i dylika frågor borde gå i den omvända riktningen, ehuru gymnasieeleverna sannolikt har intressantare saker att säga om hur man främjar kulturellt utbyte. Tyvärr har inte gymnasieungdomarna tillgång till skattemedel för att propagera sitt allmänhetens intresse till den verkställande makten.

Oscar Swartz menar att skriften är intellektuellt undermålig. Jag påstår att den är direkt lögnaktig. Ett departement befinner sig i en maktställning sådan att den inte ounderbyggt får påstå att Carl-Mikael Bellman dog utfattig på grund av att det saknades upphovsrättslagstiftning på 1700-talet.

Det är alltid skönt att kunna bli indignerad i vissheten att det hotet inte kommer att materialiseras. Ungdomarna kommer förstås att ägna den all den uppmärksamhet den förtjänar. Möjligen kommer den att stärka dem i deras övertygelse om att upphovsrättslagstiftningen är hopplöst föråldrad och inte värd deras uppmärksamhet.

Snarare blir jag ledsen över att departementet så uppenbart inte har tagit del av modernt tänkande i frågan om upphovsrätt i en digital kontext. För visst finns det problem att arbeta med. Till exempel skulle gymnasieungdomarna nog må bra av att höra att all kultur bygger på att den delas och att det knappast är deras fel att verktygen för den delningen har blivit effektivare. Med mindre stigmatisering kanske deras förhållningssätt till upphovsrätt blir mer nyanserat (läs: de förstår att de är offer för omodern lagstiftning).

En lagstiftning som tycker att det är intrång på artistens upphovsrätt att man filmar delar av en rockkonsert med en mobilkamera (autentiskt exempel från foldern) så att man kan göra sina kompisar avundsjuka är trasig på så många sätt att det inte får plats ens i en 12-sidig folder.

Mobiltelefonfilmning av konsert

Posted by Anonymous User at Mar 31, 2009 08:11 AM

Särskilt som köp-DVD stampar skiten ur vilken mobilfilmning som helst i kvalitet och därmed fortfarande har ett säljvärde och den absoluta majoriteten av konserter INTE filmas. Inte ens en konsert från varje turné filmas så små snuttar med urusel kvalité gör knappast artisten förnär, snarare bevarar de kanske rent av en eller annan höjdpunkt av en konsert/turné som inte filmades.